Ketmia szczawiowa (Hibiscus sabdariffa) jest roślina dziko rosnąca na terenie Afryki oraz Azji.
Ketmia szczawiowa wyróżnia się właściwościami leczniczymi, które cały czas podlegają badaniom naukowym. Jednak najczęściej są one wykorzystywane w Indiach oraz w krajach arabskich w ramach medycyny naturalnej.
Sok z Ketmii szczawiowej ma działanie przeciwbakteryjnie i żółciopędnie. Ponadto regularnie stosowanie soku pomaga w walce z wysokim ciśnieniem krwi.
Jeśli borykamy się z obniżoną odpornością i związanymi z tym częstymi infekcjami, odpowiedzią na nasze problemy może być właśnie sok Rossel. Właściwości prozdrowotne hibiskusa znane są od wieków. Wysoka zawartość witaminy C pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko rozwoju wirusów i bakterii w organizmie. Co więcej, ketmia pełna jest antyoksydantów, dzięki czemu łagodzi stany zapalne i zmniejsza ryzyko powstawania nowych.
Naturalnie występujące w hibiskusie przeciwutleniacze obniżają poziom cholesterolu oraz wspierają oczyszczanie tętnic z odkładających się w nich złogów tłuszczowych. Regularne picie soku znacząco obniża ryzyka wystąpienia miażdżycy czy zawału, a jednocześnie wspomaga pracę serca i całego układu krążenia.
Obecnie prowadzone badania mówią,że sok z hibiskusa może mieć działanie przeciwnowotworowe, zmniejszając ryzyko wystąpienia raka. Co więcej, ketmia może również posiadać właściwości immunomodulujące i pozytywnie wpływać na pracę układu nerwowego.
Ketmia polecana jest osobom z obniżonym apetytem, hibiskus oczyszcza organizm i układ pokarmowy.
Dzięki swoim przeciwzapalnym właściwościom, sok z hibiskusa znacząco poprawia ogólny stan organizmu. Co więcej, regularne picie go zmniejsza ryzyko raka prostaty, jednocześnie pozytywnie wpływa nAa potencję i libido.