Wyjątkowa promocja! 18 % zniżki na wszystkie produkty dostępne na stronie z kodem GANO10

Reishi – Huba życia

Trochę historii

GrzybGrzyby Reishi naturalnie rosną na całym świecie a w szczególności w Malezji, Japonii i Chinach, na terenach górskich, obficie zalesionych, charakteryzujących się dużą wilgotnością i słabym nasłonecznieniem. W Polsce występują rzadko i są pod ochroną. Ze względu na ciężkie warunki rozwoju przez setki lat były niesłychanie trudnodostępnym gatunkiem, a dzięki ich walorom leczniczym, ceniono je wyżej od złota. Badania naukowe i kliniczne, pozwoliłyby na potwierdzenie ich właściwości leczniczych.

W tradycyjnej medycynie Wschodu grzyb Reishi zaliczany jest do grupy adaptogenów, środków wzmacniających oraz naturalnych odpowiedników leków immunoterapeutycznych. Uważa się, że posiada on właściwości wpływające na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, hipoglikemiczne, przeciwkaszlowe, wykrztuśne, antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe oraz antyalergiczne.

Takie szerokie spektrum zastosowań mogące zapobiegać i łagodzić wiele schorzeń oraz przyczynić się do przedłużenia całkowitej długości życia jest w krajach Dalekiego Wschodu dobrze znane i wysoko cenione od wielu lat. Bardzo często traktowano je jako ostatnią deskę ratunku w walce z nieuleczalnymi i ciężkimi chorobami.

Dotychczas opublikowano już ponad 300 raportów mówiących o składnikach chemicznych obecnych w grzybach Reishi i gatunkach im pokrewnych.

Skarbnicą wiedzy o nich jest portal medyczny PUBMED.

Owocnia i zarodniki tych grzybów zawierają około 400 różnych związków bioaktywnych, które obejmują triterpenoidy, polisacharydy, nukleotydy, sterole, steroidy, kwasy tłuszczowe, białka, peptydy i pierwiastki śladowe.
Najważniejszymi związkami farmakologicznie czynnymi, których obecność stwierdzono w grzybach Reishi, są polisacharydy. Te wielocukry wykazują właściwości immunostymulujące oraz przeciwnowotworowe. Drugą, ważną z powodu ich walorów leczniczych, grupą substancji, które wyizolowano z grzybów Reishi są triterpenoidy, a w szczególności kwasy ganoderowe. Badania pokazują, że mają one działanie adaptogenne, przeciwbólowe,hipoglikemiczne, niwelują wysokie ciśnienie krwi, hamują syntezę cholesterolu, chronią przed zatruciami wątroby oraz są odpowiedzialne za działanie przeciwalergiczne. Stwierdzono również, że triterpenoidy wykazują działanie przeciwnowotworowe i cytotoksyczne.
Grzyby Reishi były tradycyjnie zalecane przez chińskich i japońskich zielarzy w przypadku bezsenności jako „czynnik promujący sen” oraz podczas występowania psychiatrycznych i neurologicznych dolegliwości, w tym chorób mięśni, braku apetytu i osłabienia po przebyciu długich chorób. Wysuszona grzybnia z Reishi okazuje się wysoce skutecznym narzędziem w leczeniu nerwic spowodowanych działaniem stresu środowiskowego. Trwające 8 miesięcy badanie na pacjentach z chorobą Alzheimera wykazało, że pacjenci przyjmujący Reishi znacznie poprawili swój stan zdrowia.
Reishi zawierają wysokie stężenie organicznego germanu, polisacharydów i triterpeny. Te aktywne składniki okazały się wzmacniać nasze komórki odpornościowe i poprawiać pracę naszego układu immunologicznego.

Doniesienia o ekstraktach z Ganoderma lucidum (G. lucidum, Lingzhi) stanowią alternatywne leczenie uzupełniające cukrzycy, przeprowadzono na nim wiele prac. Wśród wielu biologicznie aktywnych składników Ganodermy wykazano, że polisacharydy, proteoglikany, białka i triterpenoidy mają działanie hipoglikemiczne. W oparciu o badania omówiono działanie przeciwcukrzycowe Reishi, w którym pośredniczy ochrona wysepek trzustki; hamowanie białkowej fosfatazy tyrozynowej 1B, obiecujący cel terapeutyczny cukrzycy; zmniejszenie naciekania limfocytów i zwiększenie wykrywania insuliny. 

Grzyby Reishi wykazują działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Okazują się skuteczne przeciwko wirusom grypy oraz bakteriom z grupy pneumokoków, streptokoków, stafilokoków, pałeczek okrężnicy, bakterii wywołujących czerwonkę oraz bakterii z grupy Pseudomonas.
Polisacharydy obecne w Reishi wykazują korzystne działanie wśród osób zarażonych wirusem Epsteina-Barra, który odpowiedzialny jest za mononukleozę. Kwasy ganoderowe wykazują działanie przeciw wirusowi HIV, a ich niewielkie dawki mogą zmniejszać replikację tego wirusa nawet o 50%. Stymulacja systemu odpornościowego odbywa się głównie na zwiększenia aktywności żernej makrofagów.


Aktywnym składnikiem przeciwnowotworowym zawartym w grzybach Reishi są betaglukany. Te polisacharydy są olbrzymimi cząsteczkami składającymi się z mniejszych podjednostek węglowodanów prostych, połączonych z aminokwasami. Potrafią one wpływać stymulująco na układ odpornościowy i modulować go poprzez aktywację komórek odpornościowych (makrofagi, pomocnicze limfocyty T) oraz wzmożonej reakcji na obce komórki (bakterie, wirusy, komórki nowotworowe) poprzez zwiększenie poziomów immunoglobulin.


Rząd japoński uznał oficjalnie Reishi, jako roślinę leczniczą wspomagającą terapię raka, a zebrane do tej pory dowody naukowe pozwalają na rekomendację wykorzystania wyciągów z grzyba Reishi w następujących dziedzinach schorzeń nowotworowych:
-korzystne działanie na redukcję negatywnych skutków ubocznych takich jak osłabienie, utrata apetytu oraz wypadanie włosów podczas radio i chemioterapii,
-jako środek zmniejszający ryzyko wystąpienia, nawrotu lub przerzutów w chorobach nowotworowych,
-jako suplement poprawiający jakość i długość życia pacjentów onkologicznych.
Bardzo dużo adaptogenów, a w szczególności grzyby Reishi, wykazują swoje działanie dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości organicznych związków germanu. Dzięki temu zwiększa się pobór i efektywność wykorzystania tlenu przez organizm, a to przekłada się na ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Głównymi składnikami grzybów Reishi odpowiedzialnymi za ich działanie adaptogenne są kwasy ganoderowe, 1,3-beta-glukany, organiczne związki germanu, adenozyna oraz kwas gamma-aminomasłowy. Adenozyna działa relaksująco na mięśnie szkieletowe, uspokajająco na centralny układ nerwowy oraz przeciwdziała stymulującemu działaniu kofeiny.

Poniżej przekazuję opinie lekarzy z całego świata, którzy od wielu lat prowadzą badania nad grzybami Reishi.

Grzyb reishi wykazuje właściwości immunostymulujące i immunomodulujące(…). Grzyby reishi mobilizują zatem tarczę obronną organizmu.” – mgr farm. Patrycja Sawczak-Wieczorek 

Grzyb reishi wspomaga pracę organizmu poprzez szereg składników odżywczych, które zawiera (właściwości lecznicze). Reishi jest „adaptogenem” i zawiera do 400 różnych składników odżywczych.” – Dr Nilay Shah, Międzynarodowe Sympozjum Zdrowia, Australia

„Grzyb reishi jest jednym z najstarszych znanych grzybów wykorzystywanych w medycynie. Wciąż trwają badania kliniczne nad jego szerszym zastosowaniem w leczeniu na miarę XXI wieku. Wydaje się mieć korzystne działanie immunomodulujące u chorych pacjentów.” – Dr Michael Greger, USA

Reishi jest jednym z najbardziej uniwersalnych grzybów leczniczych. Od dawna stosowany jest w Azji w celu poprawy ogólnego stanu zdrowia. Badania wskazują, że reishi jest przeciwutleniaczem i zawiera polisacharydy i inne związki, które mogą wzmocnić układ odpornościowy.” – Richard M. Lucas, USA

„Grzybom reishi przypisuje się znaczną skuteczność w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych. Właściwości przeciwnowotworowe grzyba reishi wykorzystuje się nie tylko w tradycyjnej terapii w Chinach i innych krajach azjatyckich, ale korzystają z nich również lekarze w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.”– Dr n. med. Adam Kwieciński

„W Chinach zostało przeprowadzonych bardzo dużo badań farmakologicznych, chemicznych i biochemicznych z udziałem tego niezwykłego grzyba. Wynika jasno pokazują, że Reishi jako adaptogen może być bezpiecznie stosowane przez konsumentów.” – Dr J. E. Williams, USA

Grzyb reishi normalizuje pracę całego organizmu zapewniając prawidłowe funkcjonowanie organów wewnętrznych. Współczesne badania udowodniły, że zawarte w reishi składniki wykazują dobroczynny wpływ na przywrócenie i utrzymanie równowagi w organizmie, wspieranie sił witalnych oraz przedłużenie życia” – doc. dr hab. n. med. Andrzej Jankowski

Ganoderma lucidum, chiński „grzyb nieśmiertelności” nazywany Ling Zhi (w Japonii, Reishi) jest tak szanowany przez chińskich lekarzy, że częstokroć jego zdjęcia umieszcza się na wizytówkach lub w ich witrynach sklepowych, jako znak szacunku dla jego prozdrowotnego oddziaływania na organizm ludzki.” – Dr Barnet Meltzer, USA

Grzyb reishi jest ceniony w Japonii i Chinach, gdzie jego rzadkie cechy są znane od ponad 4000 lat. Badania naukowe potwierdziły jego właściwości lecznicze. Tradycyjnym sposobem konsumpcji Reishi jest przygotowanie herbaty poprzez gotowanie go przez dłuższy czas w wodzie. Na szczęście, jest również dostępny w postaci sproszkowanej. (kapsułki)” – Dr Linda B. White, USA

Grzyb reishi (Ganoderma lucidum) zawiera węglowodany, błonnik, aminokwasy, sterole roślinne, triterpeny, lipidy, witaminę B2 (ryboflawina), oraz kwas askorbinowy.
Dodatkowo, reishi zawiera kwas ganodermowy, który jest 'wymiataczem’ wolnych rodników, dzięki czemu reishi ma właściwości przeciwutleniające.” – Dr Phyllis A. Balch, USA

„Główną funkcją organizmu ludzkiego, co zostało dawno temu zidentyfikowane prze nauki medyczne kultury dalekiego wschodu, jest obrona – to znaczy, że organizm ma potrzebę i zdolność do obrony przed zagrożeniami, takimi jak zakłócenie równowagi, czy to w znaczeniu fizycznym, emocjonalnym, czy energetycznym. Po głębokich badaniach nad zdolnościami obronnymi organizmu, chińscy lekarze zbadali świat przyrody, aby znaleźć sposoby na utrzymanie dobrego stanu zdrowia, jak i jego wzmocnienia. W konsekwencji odkryli wiele sposobów – za bardzo istotny uznali suplementację preparatami ziołowymi. Wśród tych preparatów króluje Ganoderma lucidum (znane jako Ling zhi w Chinach, a Reishi w Japonii).” – Dr Andrew Weil, USA

*Wszelkie informacje zawarte na stronie ganopharm.pl mają charakter informacyjny i nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem.

Źródła: