Wyjątkowa promocja! 18 % zniżki na wszystkie produkty dostępne na stronie z kodem GANO10

Kawa Inna Niż Wszystkie

KawaChciałabym podzielić się z wami moimi spostrzeżeniami dotyczącymi wydawałoby się tak prozaicznej rzeczy jaką jest picie kawy.Bo ja uwielbiam kawę , jej zapach, smak, ciepło i towarzyszącą temu rytuałowi atmosfera jest dla mnie osobiście bardzo dużą dawką pozytywnych emocji.

Kawa jest ze mną rano, kiedy próbuję strząsnąć sen z powiek, jest ze mną w ciągu dnia kiedy sprawia, że zwalniam w szalonej pogoni za wiecznie szybszym ode mnie czasem i w końcu bywa, że jest ze mną nawet późno w nocy, kiedy myśli niespokojnie krążą mi w głowie a upragniony sen nie nadchodzi. O kawie napisano już chyba wszystko. Ma ona zarówno tylu zwolenników co przeciwników. Prawd i mitów na temat kawy powiedziano i napisano już tyle, że praktycznie nie idzie się w tym połapać. Myślałam, że i mnie w tym względzie już nic nie zaskoczy… zapomniałam, że człowiek uczy się przecież przez całe życie! Ale po kolei!

Kawa (nazwa pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa „kahwa” a do języków europejskich przeniknęła przez tureckie słowo „kahve” i utworzono od niego włoską nazwę Coffee ) pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się około 16 wieku. Kawa to jedna z najpopularniejszych używek na świecie. W Polsce pojawiła się po bitwie pod Wiedniem w 1683 roku w formie tureckiej. O każdej kawie potocznie mówi się „arabica” nie dlatego że rośnie ona na Półwyspie Arabskim ale dlatego, że to nie kto inny jak kupcy arabscy sprowadzili ją do Arabii właśnie z Etiopii.Następnie szybko rozprzestrzeniła się na Bliskim Wschodzie i trafiła do Turcji. Jako pierwszy Europejczyk kawę opisał niemiecki botanik i podróżnik Leonard Rauwolf. W oparciu o jego zapiski można stwierdzić, że kawa była już dostępna w Europie w 16 wieku a jej import był zasługą 2 Kompanii wschodnioindyjskich: brytyjskiej i holenderskiej.I właśnie to te dwa mocarstwa morskie razem z Francją i Portugalią rozprzestrzeniły ziarna kawowca w swoich koloniach( Ameryka Południowa, Indonezja, Indie, Antyle itd.) Tyle historia!

Skupmy się na zasadniczym pytaniu: Kawa jest zdrowa czy nie? Otóż już samo pytanie jest niewłaściwe! Ja to zrozumiałam około półtora roku temu, kiedy związałam swoje życie z firmą DXN i jej PRODUKTAMI ️! Tak,tak moi mili ! Największy producent Ganodermy na świecie robi kawę

! Zdrową! Pamiętacie co mówiłam o „niezasadności” pytania „czy kawa jest zdrowa czy nie”? Otóż kawa jest taka sama na całym świecie! Jej ojczyzną jest Etiopia. A o tym czy ten cudowny napój będzie dobry dla naszego organizmu decyduje PROCES PALENIA .

️UWAGA ❗Podczas prażenia kawy powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne na przykład benzoapiren! Wykazują one silne właściwości genotoksyczne mutagenne oraz kancerogenne.Im wyższa TEMPERATURA i dłuższy czas obróbki termicznej np. prażenia tym większa zawartość policyklicznych pochodnych benzenu w gotowym produkcie.

Innymi słowy: im goręcej i dłużej prażę kawę tym gorzej!

A jak to jest z kawą DXN?

Otóż wyobraźcie sobie że twórca firmy doktor Dato Lim opracował sposób obróbki kawy w taki sposób, że można ją pić niemal w dowolnej ilości a poza tym nie tylko nie ma ryzyka pogorszenia stanu zdrowia a wręcz przeciwnie, ta KAWA REGENERUJE!!! Kawa fermentowana – metoda mokra(washed process). Jest droższa, szlachetniejsza i bardziej pracochłonna. Odwrotnie do metody suchej ziarno wydobywane jest z miąższu przed wysuszeniem owoców. Całe wiśnie kawowca lądują w specjalnych zbiornikach, które następnie są napełniane wodą. Na tym etapie następuje pierwsza segregacja. Owoce nadpsute, wypływające na powierzchnię są odrzucane. Następnie owoce z pomocą strumienia wody są kierowane do maszyny, która wyłuskuje ziarna (tzw. pulper). Dalej z nurtem wody przepływają przez wąskie szczeliny, które zwężają się ku otworowi wyjściowemu. Obracający się, wyposażony w wypustki walec wyłuskuje ziarna poprzez odpowiedni nacisk na owoce. Następnie w specjalnych basenach odbywa się fermentacja trwające około 12- 72 godziny a po tym czasie mycie. Kawa w łusce pergaminowej poddawana jest suszeniu przez 3,4 dni w celu zmniejszania wilgoci i zahamowania procesów biochemicznych. Dalej usuwany jest pergamin za pomocą dwóch walców pomiędzy które wprowadza się ziarno. Następnie dokonuje się segregacji gotowych ziaren ze względu na kształt i rozmiar. Tak obrobiona kawa charakteryzuje się przyjemną kwaskowatością, intensywnym aromatem oraz zredukowaną goryczką.

Na czym polega jej wyjątkowość?

Kawdxn to w 100% arabica pochodząca z ekologicznych upraw w Brazylii i Etiopii. Jest wypalana metodą pyłkową w temperaturze 160 – 180 stopni Celsjusza (kawy tzw. „sklepowe” mogą być wypalane nawet w temperaturze ponad 300 stopni Celsjusza co rujnuje nam żołądek i wątrobę).

Ponadto: ➡️jest alkaliczna (zasadowa)➡️regularne spożywanie likwiduje zgromadzone w organizmie kwasy oraz zapobiega zgadze➡️ reguluje zarówno nadciśnienie tętnicze jak i niedociśnienie➡️ łagodzi problemy żołądkowe (reguluje metabolizm)➡️ poprawia koncentrację usprawnia krążenie➡️ chroni przed nowotworami pomaga przy migrenach, alergii i astmie➡️ działa osłonowo na wątrobę, opóźnia procesy starzenia➡️ zachowuje równowagę wodną➡️ Dzięki zawartości grzyba i grzybni ganoderma dostarcza organizmowi ponad 400 minerałów i pierwiastków śladowych➡️ jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących. Widzicie zatem że kawa jest dobra.

Wszystko sprowadza się do tego w jaki sposób wytworzymy gotowy produkt. Polecam wam kawę DXN!

Ps: żeby nie było tak „różowo” , nawet ta kawa ma jedną wadę. Kiedy ją spróbujecie to nie będziecie chcieli już pić żadnej innej .