Wartości zdrowotne kokosa:
- zwalcza bakterie
- reguluje pracę układu pokarmowego;
- odżywia skórę;
- wspomaga funkcjonowanie mózgu;
- wzmacnia układ immunologiczny,
- wpływa na zdrowy wygląd skóry i paznokci;
- obniża cholesterol, poprzez związki nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w miąższu kokosa;
- zapobiega powstawaniu próchnicy- olej kokosowy działa jako płyn do płukania jamy ustnej, który w kontakcie ze śliną zapobiega przyleganiu i osadzaniu się bakterii będących przyczyną próchnicy;
- zwalcza gronkowca złocistego, poprzez zawarte w miąższu orzecha substancje;
- pomaga w leczeniu Parkinsona i alzheimera, dzięki zawartym w kokosie trójglicerydom śródłańcuchowym;
- dodaje, energii i pobudza metabolizm
- obniża ciśnienie, jednocześnie pobudzając przemianę materii.
- przyspieszenie gojenia ran – olej kokosowy może przyspieszyć proces powstawania nowego nabłonka na ranach. Ponadto pobudza on aktywność enzymów antyoksydacyjnych i stymuluje produkcję włókien kolagenowych w nowej tkance. Jest on zalecany np. w leczeniu oparzeń;
- łagodzenie napadów padaczkowych – kwasy MCT są przenoszone prosto do wątroby, gdzie są przekształcane w ciała ketonowe, stosowane powszechnie u pacjentów z padaczką. Mają one wprowadzić pacjenta w stan ketozy i pozwalają na włączenie do diety większej ilości węglowodanów. Duża ilość ciał ketonowych w diecie ma wpływ na obniżenie ilości napadów padaczkowych u dzieci.
100% organiczny, nierafinowany olej kokosowy, 500 ml
Olej kokosowy uznawany jest za jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Ma wiele zastosowań tak w kuchni, jak i w kosmetyce. W skład oleju kokosowego w głównej mierze wchodzą nasycone kwasy tłuszczowe: laurynowy, palimitynowy, kaprylowy, stearynowy. Pozostałe to kwasy nienasycone: oleinowy (należący do grupy omega-9) oraz linolowy (grupa omega-6).
Kokos jest pełen cennych wartości odżywczych. W różnych jego częściach znajdują się witaminy i minerały. Miąższ kokosa zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, czyli trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), których cząsteczki są dużo mniejsze, zatem proces metabolizmu jest szybki i nie wymaga obecności enzymów biorących udział w metabolizmie innych tłuszczów. Nie są więc odkładane jako materiał zapasowy, lecz stanowią łatwo dostępne źródło energii.
Właściwości
- wspomaganie walki z nadwagą, również z otyłością trzewną;
- dodaje energii;
- reguluje poziom cholesterolu;
- działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo;
- korzystnie wpływa na skórę;
- łagodzi objawy, np. choroby Alzheimera.
Ponadto olej kokosowy jest również źródło wapnia, żelaza, potasu, magnezu, fosforu, sodu oraz cynku, a także witaminy E, B2, B6, C i K. Jest to również źródło kwasu foliowego.